Slik fungerer henteordningen hos de private husholdningene i våre 8 eierkommuner: 

Hva slags avfall hentes?

I alle våre 8 eierkommuner henter vi fem avfallstyper. Dette gjelder uansett om du har dunker eller om du leverer til et fellesanlegg for avfall. 

  • Matavfall (dunk med brunt lokk)
  • Papir og drikkekartong (blått lokk)
  • Plastemballasje (lys grått lokk)
  • Glass- og metallemballasje (oransje lokk)
  • Restavfall (mørkegrått/svart lokk)

Når på dagen skal beholderne settes frem? 

Renovasjonsbilene våre kjører fra kl. 06.00 til kl. 23.00. I dette tidsrommet må dunkene stå tilgjengelige for tømming. Ikke ta inn dunkene dersom du kommer hjem fra jobb og ser at de ikke har blitt tømt enda – det kan hende vi er rett rundt hjørnet. Dersom du opplever at avfallet ikke er hentet, ønsker vi at du gir oss beskjed om dette via meldingsfunksjonen i appen Min Renovasjon, eller direkte til vårt kundesenter på kundeserviceprivat@hrs.no.

I utgangspunktet må alle sette ut dunkene sine selv. Dersom du av helsemessige årsaker ikke kan sette de frem, kan du søke om at vi henter og setter de på plass for deg. Utfylt søknadsskjema sendes til kundeserviceprivat@hrs.no

Hvordan skal dunkene plasseres? 

Avfallsdunkene skal settes ved offentlig kjørbar vei, maks en meter fra veikant på tømmedag. 

  • Dunkene plasseres med fremsiden ut, det vil si med lokkets åpning pekende ut mot veien (følg pilen på lokket). 
  • Plasser dunkene med minimum 30 cm avstand
  • Sørg for at de står plant ved veikanten, uten hindringer (ikke bak en bil, i et stativ, inntil en hekk eller lignende)
  • Pass på at ikke dunkene er overfylte. Hvis de er veldig fulle og avfallet godt nedtrykt kan det gjøre at avfallet setter seg fast. Dette kan resultere i at bare halve dunken blir tømt, fordi resten sitter fast. 
  • Ting å huske på i vinterhalvåret:
    • Måk bort snø slik at dunkene står lett tilgjengelig
    • Børst snø av lokket slik at renovatøren ser hva slags dunk det er (og får tømt i riktig kammer)
    • Sørg for at dunkene og lokket ikke har frosset fast
    • Strø godt rundt beholderne hvis det er glatt

Hvordan holde oversikt over tømmedager?

Det er to måter å få oversikt over tømmedagene dine. Du kan enten laste ned appen Min Renovasjon, eller du kan bruke tømmekalender på web. Sistnevnte er en tradisjonell kalender som viser tømmedager et år frem i tid, og som du kan laste ned og printe ut dersom du ønsker det. Har du behov for å få tømmekalenderen tilsendt på papir? Ta kontakt med kundeservice på kundeserviceprivat@hrs.no.

Hvordan ha kontroll på hva som skal i de ulike dunkene?

Du kan enten bruke vår digitale sorteringsguide som finner du her, eller laste ned fullstendig sorteringsguide her.

Vi kan også anbefale sortere.no. Tjenesten finnes også som en egen nedlastbar app. Her kan du skrive inn helt konkret hva du skal kaste i søkefeltet, eks «tannbørste» eller «stekepanne», så får du opp hvor det skal kastes. 

Hva slags poser skal man bruke?

  • Matavfall – kast avfallet i knytte bioposer
  • Papir og drikkekartong – ingen pose, kast avfallet rett i dunken.
  • Plastemballasje – kast emballasjen i knytte plastposer
  • Glass- og metallemballasje – ingen pose, kast emballasjen rett i dunken
  • Restavfall – kast avfallet i knytte plastposer

Hvor får jeg bioposer?

Når du begynner å bli fri for bioposer kan du knyte en pose på håndtaket til selve dunken (ikke på lokket), så får du en ny rull med poser. Grunnen for at vi ønsker at du ikke skal knyte posen fast på lokket, er at posen ofte setter seg fast og hindrer at lokket åpner seg under tømming. Dette gjelder særlig steder, der vi kjører med vår sidelaster

 

Bilparken vår

Vi har to typer renovasjonsbiler.

Baklaster – en bil hvor dunkene tømmes bak på bilen. Vi har baklastere med ett kammer og baklastere med to adskilte kammer. Her er det ofte en sjåfør pluss en renovatør som står bak på bilen og tar jobben med å tømme dunkene. Tømmes dunken med baklaster, plasseres dunk med håndtak til veien.

Sidelaster – en bil hvor en mekanisk arm tar tak i dunken og tømmer innholdet i en luke på toppen av bilen. Alle våre sidelastere har to kammer. Selv om det ser ut som alt avfall går i samme hull, så gjør det ikke det. På sidelastere er det kun en sjåfør på bilen, og tømming av dunk skjer maskinelt.
Tømmes dunken din med sidelaster, plasseres dunk med åpning mot veien/håndtak bort fra veien.

 

Bilene våre har to fullstendig adskilte kammer i magen på bilen. Fordelen med å ha tokammer-biler er at vi kan hente flere typer avfall hos våre innbyggere, uten at disse blir blandet. På den måten blir det færre tømmedager for våre innbyggere. For vår del er det enklere å hente to typer avfall samtidig, og vi sparer miljøet ved å kjøre færre turer.

Slik ser en bil med to kammer ut inni.

Slik ser en baklaster ut med to adskilte kammer.