HRS

Da femdunk-systemet ble lansert ga det umiddelbar effekt på sorteringsgraden. I fjor pekte imidlertid pila feil vei. Derfor henter nå HRS inn eksperthjelp.

Restavfallet ble redusert med hele 30% da HRS gikk over til fem dunker. Det nye systemet gjør at man har bedre kontroll på avfallet, og igjen får muligheten til å utnytte det å resirkulere det på en bedre og mer effektiv måte – man får sendt mer til materialgjenvinning. Men da HRS skulle oppsummere 2022 oppdaget man at den gode trenden naturlig nok flatet ut. Og i enkelte kommuner faktisk gikk feil vei.

– Vi innser derfor at vi må bli flinkere og veien dit går gjennom å øve, og å utvikle seg. Vi er så heldige å ha en person fra regionen som har øvd så mye at hun er blitt verdensmester i å kaste. Derfor har vi engasjert Marit Røberg Jacobsen til å hjelpe oss, sier Tonje Thune – kommunikasjonssjef i HRS.

Fremover skal Marit dele noen tips. Og være med på noen kampanjer som skal være med på å øke oppmerksomheten rundt viktigheten av å sortere.

Liker å bidra

Håndballspilleren selv ble glad da spørsmålet om å bidra dukket opp.

– Ja, jeg synes det er veldig gøy å kunne bidra med noe av det jeg har plukket opp, til et slikt formål. Å sortere er et av de tiltakene alle kan bli litt bedre på, som også gir god effekt i miljø- og klima-arbeidet, sier hun.

Med adresse i Danmark har hun etter en endring i forskriftene ikke bare fem, men ti dunker å forholde seg til.

– Og det går faktisk overraskende bra. Vi har fem avfallsdunker inne i leiligheten. I tillegg er det fem ekstra dunker utenfor, til avfall som er litt mer sjeldent. For eksempel tekstilavfall, forteller håndball-stjerna. Hun har gjennom karrieren plukket med seg både VM-gull og OL-bronse. I tillegg til en suksessfull klubbkarriere – gjennom de siste fem årene i Team Esbjerg, som for øyeblikket er et av verdens beste lag.

– Og det finnes gode sammenligninger mellom å prestere innen idrett og i hverdagslivet. Det handler om å øve seg og å ha en bevissthet når man setter seg mål, sier hun.

Vi har blitt bedre

Kommunikasjonssjef i HRS, Tonje Thune, er svært glad over å få med seg en av regionens aller beste idrettsutøvere på opplæringskampanjen.

– Hun er verdensmester i å kaste. Og lever til daglig i noen av verdens råeste utviklingsmiljøer. Jeg mener vi alle kan lære masse av Marit, sier Thune. Samtidig synes hun karrieren til Marit er et godt eksempel på hva som skal til.

– Hun ble jo ikke verdensmester fra første kast. Det har vært en jobb å gjøre hele tiden. Og helt sikkert både oppturer og nedturer på veien, sier hun.

Så langt har overgangen til femdunk-systemet vært en stor suksess for HRS.

– Vi har klart å redusere restavfallet med 30% og dermed øke andelen som sendes til materialgjenvinning. Men nå flater altså kurven litt ut og da kan vi ikke gjøre annet enn å forsøke å snu trenden. I dette tilfellet henter vi altså inn litt trener-hjelp på øverste nivå. Også vil vi kjøre flere kampanjer i tiden fremover, sier Tonje Thune.

Thune har imidlertid full forståelse for at arbeidet med avfall og sortering kan være vanskelig. Så vanskelig at da det ble spilt inn en film med Marit, ble det gjort en feil som gjorde et av klippene lite brukende i film.

– Vi skal publisere denne filmen senere – og se om våre brukere oppdager feilen. Poenget er at det kan være vanskelig å holde orden på alt, sier hun.

Utdanning

For Marit, som har blitt 29 år og nok har en lengre karriere bak seg enn foran seg på håndballbanen, har det vært gøy å jobbe med noe utenfor håndballbanen. Hun har ved siden av idretten tatt en bachelor i bevegelses-vitenskap og nylig fullført en master innen «Idrett og sunnhet». Og jeg ønsker jo etter karrieren å bruke en kombinasjon av denne utdanningen og de erfaringene man har gjort gjennom å være del av prestasjonsmiljøer på høyt nivå, inn i arbeidslivet. Å nå jobbe med å påvirke folk hjemme til å sortere bedre passer derfor veldig bra, sier hun.

 

Statistikk avfallsmengder 

 

Tabellen illustrerer at mengden innsamlet restavfall har begynt å øke/gå opp igjen – samtidig som de andre fraksjonene reduseres. Tallene peker med andre ord i feil retning. Skal vi øke materialgjenvinningsgraden er vi nødt til å redusere restavfallet slik at vi får sendt mer til materialgjennvinning, og da er løsningen mer sortering i de andre dunkene. Plukkanalysene vi gjorde på restavfallet i november 2022 viser at så mye som 63% av det som kastes i restavfallet i dag faktisk kunne ha vært sortert ut i de andre dunkene, så det er ingen tvil om at vi fortsatt har et stort forbedringspotensiale.