Plastemballasje
Hva er plastemballasje?
Plastemballasje er innpakning som har vært rundt og beskyttet matvarer og andre produkter. Produkter laget i plast skal ikke sorteres sammen med plastemballasjen. Dette kan forklares med et enkelt eksempel: Kjøper du en lekebil i plast, skal innpakningen sorteres som plastemballasje. Plastbilen, dersom den ikke inneholder elektronikk, skal kastes i restavfallet.
Ja, takk
- Plastflasker og plastkanner
- Plastfolie
- Plastposer
- Plastbegre som yoghurtbeger og rømmebeger
- Blomsterpotter og -brett i plast
- Plastbrett for matvarer (kylling, kjøttdeig og lignende)
- Plastemballasje for elektriske og elektroniske produkter
Nei, takk
- Tilgriset plastemballasje
- Plastemballasje som har inneholdt farlig avfall
- Potetgull og kaffeposer som er sammensatt av av plast og metall, eller plast og papir
- Plast som ikke er emballasje, som leker, hageslanger, presenninger, hagemøbler og juletrær
- Isopor (EPS)
- Skumgummi
- Kontaktlinser
- Pillebrett
- Tannbørste
Plastemballasje skal kastes i knytte bæreposer. Løs plastemballasje blir lett tatt av vær og vind under tømming og forårsaker forsøpling av område og nabolag.
Usikker på om noe skal sorteres som plast eller papir?
Ta krølle-/riveresten. Er det lett å rive, er det ofte papir. Krøller du emballasjen sammen og den lett spretter ut igjen, er det ofte plastemballasje. Forblir den krøllete, er det ofte papir.
Så ren må plastemballasjen være
All plastemballasje må være fri for produktrester. Skyll av emballasjen i kaldt vann, ta eventuelt en sveip med oppvaskbørsten om nødvendig og rist av vann før du sorterer.
Å skylle emballasjen i kaldt vann, er nok til å forhindre dannelsen av lukt fra for eksempel emballasje som har inneholdt kylling eller fisk.
Er emballasjen svært skitten, kan den kastes i restavfallet.
Hva skjer med plastemballasjen?
Når plastemballasjen kommer inn til HRS, samles det opp på eget område. Når vi har store nok mengder, tar vi kontakt med vår underleverandør, Grønt Punkt. Deretter får vi beskjed hvor vi skal sende plasten. For å gjøre logistikken mest mulig miljøvennlig, har Grønt Punkt fokus på togtransport, der det er tilgjengelig, og returtransport med vogntog. Returtransport betyr at vi benytter vogntog som vanligvis ville kjørt med tomme containere når vi sender avfall til gjenvinning.
Når Grønt Punkt får inn plastemballasjen, sendes denne hovedsakelig til Nord-Tyskland. Her blir plastemballasjen sortert i 5-7 forskjellige kvaliteter før de blir gjenvunnet til plastgranulat som selges videre til produsenter.
80% av plastemballasjen blir gjenvunnet til granulat. Resterende er urenheter, etiketter og avfall med sammensatte kvaliteter som ikke lar seg skille.
I 2018 ble plastemballasjen gjenvunnet i disse landene:
Tyskland: 79%
Belgia: 8%
Polen: 6%
Nederland: 3%
Estland 2%
Finland 1%
Resterende, alle under 1%, ble sendt til Østerrike, Storbritannia, Litauen, Bulgaria og Italia. (Kilde: Grønt Punkt)
Se hva som skjer etter at du har kildesortert plastemballasjen hjemme: