Fredag 6. oktober kom Lars Jægtnes innom Stangnes miljøpark for å levere inn sin gamle fritidsbåt. For dette får han 1.000 kroner fra Miljødirekteoratet.

– Jeg hørte om ordningen, og tenkte at nå skal jeg bli kvitt den gamle jolla mi, sier han og forteller at jolla har ligget ubrukt i lang tid og nå var tiden inne for å få den kassert.

– Ordningen er såpass god, at jeg tror mange blir å benytte seg av den, sier han.

– Enkelt er det også, det er bare å gå inn på nettsiden til HRS og laste ned skjema for utfylling. Deretter er det å laste båten på hengeren og levere den, få stemplet skjemaet og deretter sende info inn til Miljødirektoratet om at båten er levert, sier han og gir tommelen opp for ordningen.

Hvilke båter kan leveres?

Fra 1. oktober 2018 tar HRS i mot små fritidsbåter til kassering på våre anlegg i Narvik og i Harstad. I tillegg vil vi ta i mot båter på alle våre miljøstasjoner.

Vi har kun tillatelse til å ta i mot båter som:

  • har vært brukt til sports- og fritidsbruk, og ikke til næringsvirksomhet
  • ikke har innenbordsmotor
  • er inntil 15 fot/4,75 m lang
  • mindre fartøy, som kano og kajakk inngår i ordningen
  • har fast skrog

Dersom båtene ikke er merket med lengde, vil disse bli målt. Pr idag har vi ikke tillatelse til å ta i mot større båter.

På denne linken til sortere.no finner du oversikt hvor du kan levere større fritidsbåter.

Hvordan søke om refusjon

I følge regjeringen og miljødirektoratet kan eiere/de som leverer inn fritidsbåter til kassering, få en refusjon på 1.000 kroner pr innleverte fritidsbåt under 15 fot (4,75 meter). Dette utbetales ikke fra HRS. Søknaden om refusjonen må sendes inn i samme kalenderår som båten blir kassert.

  1. Den som eier eller den som leverer inn en fritidsbåt, må ha med dette skjemaet til HRS for signering/ bekreftelse på at båten er levert. Alle felter i skjemaet må fylles ut.
  2. Eier eller den som har levert båten, må sende inn søknad om refusjon via Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter. Skjemaet med bekreftelse på at båten er levert til et godkjent avfallsmottak, må legges ved refusjonssøknaden. Søknader uten skjema med bekreftelse på at fritidsbåt er levert, vil ikke bli behandlet.

Tilskuddsordningen gjelder både for fritidsbåter som skal kasseres og allerede etterlatte/hensatte båter. Fritidsbåtene må ha vært benyttet i Norge.

Fritidsbåter med aluminiumsskrog, samt kjøl og ballast i metall, omfattes ikke av denne tilskuddsordningen.

Ta gjerne kontakt med oss om du har noen spørsmål om levering av gamle fritidsbåter.