
Sånn sorterer du plastemballasjen
Plastemballasje er den plasten som matvarer og andre produkter er pakket inn i. Den viktigste oppgaven til plastemballasjen er å beskytte varen, så den kommer seg helskinnet fra produsenten til handlenettene og hjemmene våre.
Publisert 26. mai 2023
Produkter i plast sorteres ikke sammen med plastemballasje. Kjøper du for eksempel en tannbørste i plast, sorteres innpakningen som plastemballasje og/eller papir (avhengig av hvilket materiale den er laget av). Selve tannbørsten kaster du i restavfallet. Større produkter i plast, som ødelagte hagemøbler etc., leverer du til din nærmeste miljøstasjon.
Sånn gjør du det:
Plastemballasjen er klar for sortering når den er tom for rester. En tom salamipakke er for eksempel klar for sortering når den er tom for salami. Et rømmebeger skylles før det sorteres.
- Matrester som ikke kan spises, sorteres i matavfallet
- Skyll emballasjen i kaldt vann og hjelp til med oppvaskbørsten om nødvendig. Flasker kan fylles med vann og ristes.
- Rist emballasjen drypptørr, eller la den ligge på benken og tørke litt. Dersom emballasjen er veldig våt når du sorterer den kan det føre til at det danner seg mugg i posen, i tillegg til at unødvendig mye vann må transporteres.
- Sortér plastemballasjen i plastposer.
- Når plastposen er full av plastemballasje lukker du den med dobbel knute, og hiver den i beholderen med grått lokk.
Obs! Dersom plastemballasjen er svært skitten og vanskelig å få ren med kaldt vann og en sveip med oppvaskbørsten er det best å kaste emballasjen i restavfallet.
Viktig: sorter plastemballasjen i plastposer med dobbel knute
Plastemballasjen skal kastes i knytte bæreposer. Dette er veldig viktig. Løs plastemballasje som kastes rett i avfallsbeholderen blir nemlig lett tatt av vær og vind under tømming og forårsaker forsøpling av område og nabolag. Det er ikke noe hyggelig for verken oss, dere eller miljøet.
Ja, takk
- Plastflasker og plastkanner
- Plastfolie
- Plastposer
- Plastbegre som yoghurtbeger og rømmebeger
- Blomsterpotter og -brett i plast
- Plastbrett for matvarer (kylling, kjøttdeig og lignende)
- Plastemballasje for elektriske og elektroniske produkter
Nei, takk
- Tilgriset plastemballasje
- Plastemballasje som har inneholdt farlig avfall
- Potetgull og kaffeposer som er sammensatt av av plast og metall, eller plast og papir
- Plast som ikke er emballasje, som leker, hageslanger, presenninger, hagemøbler og juletrær
- Isopor (EPS)
- Skumgummi
- Kontaktlinser
- Pillebrett
- Tannbørste
- Vedsekker
Hvorfor er det så viktig å gjenvinne plastemballasje?

Etterspørselen etter plast (og ikke minst gjenvunnet plast) er økende på verdensbasis, samtidig som fokus på gjenvinning og resirkulerte råvarer generelt øker. Det er mange fordeler med å gjenvinne plastemballasjen. Det bidrar blant annet til:
- Redusert bruk av olje. For hver kg plast som resirkuleres, sparer vi to kilo olje.
- Reduserte klimautslipp. Når vi sorterer og gjenvinner én kilo plastemballasje, sparer vi rundt 2,6 kg CO2 sammenlignet med å lage plast fra ny olje. Det tilsvarer 13 km kjøring med bensinbil.
- Redusert energibruk. For hver kg plastemballasje som resirkuleres sparer vi rundt 13 kwh. Det er like mye energi som trengs for å lade en moderne smarttelefon ca 1300 ganger.
Hvordan gjenvinnes plastemballasjen?
Etter at du har sortert plastemballasjen og våre renovatører har hentet den hjemme hos deg fraktes den inn til våre anlegg hvor den blir presset i baller slik at den tar minst mulig plass når den skal fraktes videre.
All kildesortert plastemballasje blir sendt til gjenvinning i europeiske land. Rundt 3/4 av den norske husholdningsplasten sendes til Tyskland. Tog og biler som har fraktet varer til Norge tar med seg plastemballasjen tilbake til Tyskland, i stedet for at de kjører tomme tilbake. Tog velges foran bil der det er mulig. På den måten blir miljøbelastningen med å frakte plastemballasje liten i forhold til miljønytten av gjenvinningen.
Når plasten ankommer sorteringsanleggene blir plasten sortert i ulike kvaliteter. Det blir brukt tromler, sikter og infrarød teknologi for å sortere plasten etter egenskaper og smeltepunkt. Samtidig fjernes andre materialer og plast som ikke egner seg til gjenvinning.
Etter sortering blir plasten kvernet, vasket og tørket for å fjerne etiketter og lim. Til slutt smeltes plasten og omformes til små plastkorn (ofte omtalt på fagspråket som pellets eller granulat). Dette er råvaren som selges videre for å lage nye produkter av gjenvunnet plast. Etiketter, produktrester og ikke gjenvinnbar emballasje blir sortert ut og brukt som energi i gjenvinningsprosessen.