Plikten til utsortering gjelder kun tekstilavfall som kan forberedes til ombruk eller materialgjenvinnes.

For innbyggerne i HRS sine 8 eierkommuner blir det foreløpig ingen store endringer. HRS viderefører inntil videre dagens ordning, der det oppfordres til å levere brukbare klær og tekstiler i tekstiltårn (UFF, Fretex etc). Brukbare klær og tekstiler kan også leveres til ombruk hos lokale aktører og butikker som Agenda, Røde Kors med flere som håndterer ombrukstekstiler. Ødelagte klær og tekstiler skal fortsatt kastes i restavfallet.

Slik sorteres brukbare klær, tekstiler og sko:

  • Pakk alt i lukkede poser eller sekker
  • Kast i tekstiltårn eller lever til ombruk hos aktører eller butikker som driver med ombruk av klær
  • Klær og tekstiler må være hele, rene og tørre.
  • Klær og tekstiler som enkelt kan repareres kan også leveres til ombruk

HRS oppfordrer også til kjøp og salg av brukbare klær på apper som Tise, Finn og Facebook.

Slik sorteres ødelagte klær, tekstiler og sko:

  • Ødelagte eller utslitte klær, tekstiler og sko skal kastes i restavfallet
  • Klær, tekstiler og sko som er fuktige eller tilgriset med for eksempel maling eller olje skal kastes i restavfallet
  • Husk å sjekke om noe kan ombrukes eller repareres før det kastes.
    • Dersom plagget bare mangler en knapp, har en liten flekk eller kan repareres oppfordres det til å levere plagget til ombruk, så lenge det er rent, helt og tørt.

OBS! Tekstiler og sko som inneholder batterier/elektronikk (som for eksempel blinkesko, julegenstere etc) må ikke kastes i restavfallet, da dette medfører brannfare. Dersom plagget eller skoen inneholder batterier skal det sorteres som EE-avfall. 

Fremtidig ordning for tekstilavfall

HRS har som mål å etablere en ordning for håndtering av ødelagte klær og tekstiler når gode muligheter for videre behandling og avsetning er på plass. Erfaringer fra Danmark, som allerede har slike ordninger, viser at behandlingskapasiteten fortsatt er begrenset. Dette fører til at store mengder tekstiler hoper seg opp og ofte ender som energigjenvinning, fremfor å bli materialgjenvunnet.

Erfaringstall viser også at nær halvparten av det som vurderes som ødelagt faktisk er bra nok til å ombrukes. Sannsynligheten er dermed stor for at det du hadde tenkt til å kaste kan legges i et tekstiltårn for brukbare klær, sko og tekstiler.

Mindre forbruk er det beste valget

Målet bør være at flest mulig tekstiler går til ombruk fremfor materialgjenvinning, men det aller viktigste er å redusere forbruket. Å kjøpe færre tekstiler gir en betydelig større positiv miljøeffekt enn både ombruk og materialgjenvinning, fordi det i størst grad reduserer ressursbruk og miljøbelastning.