Strandrydding 2021

I flere år har våre innbyggere har vært utrolig flinke til å rydde strendene våre. Likevel er det fortsatt store mengder avfall som havner i naturen hos oss – enten via forsøpling eller avfall som kommer med vær og vind. 

Vi oppfordrer derfor alle til å gå sammen med naboer, venner eller arbeidsplassen sin for å ta i et tak slik at vi alle kan nyte å være ute i naturen – uten å være omgitt av søppel. 

Her forteller elever fra Tjeldsund hvorfor strandrydding er så viktig.

 

Slik kan du rydde en strand

  1. Marker i Ryddenorge.no hvor du ønsker å rydde
  2. Bruk gjennomsiktige avfallssekker til strandrydding. Har du behov for egne strandryddesekker kan du ta kontakt med HRS.
  3. Avfallet kan leveres vederlagsfritt på alle HRS sine miljøstasjoner/kundetorg. Når du kommer på kundetorget/miljøstasjonen, vent med å laste av bil/henger til du har snakket med en av våre kundeveiledere. 
  4. Har du ryddet store mengder avfall, ta kontakt med HRS på avfall@hrs.no for å avklare både innhold som er ryddet og hvor dette er plassert. Plasserer du avfall for henting må det sikres for vær og vind. Det må også plasseres ved en utkjørsel på en kjørbar vei for våre store, tunge biler. Det må selvsagt også plasseres slik at hentingen ikke fører til trafikkfarlige situasjoner i trafikken. 
  5. Vi oppfordrer å gjøre noe ekstra ut av ryddingen. Hva med å rydde med gode venner, naboer eller arbeidsplassen? Rydde først og for eksempel spise mat ute i naturen sammen etterpå? 
  6. Meld ifra på Ryddenorge.no og til HRS på epost at aksjonen er gjennomført.

For innbyggere i Harstad kommune: 
Også i år betaler Harstad kommune 50 kroner for en halvfull ryddesekk og 100 kroner for en full ryddesekk når du leverer dette på Stangnes miljøpark. Kjør til høyre og over vekta. Kundeveiledere vil registrere antall hele og halvfulle sekker. Har du lastet av sekker før våre kundeveiledere har sjekket dette, vil du ikke få registrert alle sekkene dine. 

Prosjekt med In the same boat

Sammen med Midtre Hålogaland Friluftsråd har vi også et ekstra fokus på strandrydding på utilgjengelige plasser – altså steder som ikke har bilvei. Friluftsrådet har inngått et prosjekt med organisasjonen In the same boat. I noen uker nå i april/mai vil de seile rundt i kriker og kroker i våre kommuner for å rydde og ta med seg strandryddeavfall.

Det betyr at dersom du har mulighet til å rydde på steder uten veiforbindelse, kan du gjøre det. Sikre avfallet for vær og vind og melde inn hvor dette er plassert. In the same boat kan deretter komme og plukke med seg alt avfall du har ryddet. Du melder som vanlig inn i ryddenorge.no hvor du har ryddet. Les mer om In the same boat og kontaktpersoner for rydding eller deltakelse på ryddetokt via denne linken: In the same boat

Bli Strandridder

Hvert år deler vi ut en premie til et ryddelag (med organisasjonsnummer) som har deltatt på strandrydding i kampanjeperioden. Vinneren får en diplom med tittel Årets Strandridder for sin kommune, samt en pengepremie på 5.000 kroner. I tillegg trekker vi også en vinner av beste bilde fra en ryddeaksjon. Vinneren får 1.000 kroner.

For å ha mulighet til å bli Årets Strandridder må du registrere aksjonen(e) dine i ryddenorge.no. Bilder fra ryddeaksjonene kan sendes inn til avfall@hrs.no. Merk også om vi i HRS får lov til å publisere bildene i våre kanaler for å promotere Strandrydding. Vi vil selvsagt kreditere fotografen når vi publiserer bildene. 

Uten deg er dette umulig!

Det viktigste av alt er alltid alle frivillige som stiller opp for å rydde opp nærmiljøet sitt. Siden 2017 ser vi at mange gjør strandrydding som en positiv aksjon. Enten man rydder alene, er med familie, venner, nabolag, lag/forening, arbeidsplassen sin eller noen man kanskje blir kjent med underveis på en strand, så er engasjementet for å fjerne marint avfall fra strandsonen helt enormt.

Uten frivillige, som vil være med å ta vare på den fine naturen vår, ville ikke strandryddeprosjektet vært mulig å gjennomføre.
Tusen takk til alle frivillige! 

 

Innsendte bilder fra strandrydding 2019

Sist oppdatert: 6. mai 2021