Strandrydding

I 2017 var første året hvor Hålogaland Ressursselskap fikk prosjektledelsen og samlet kommunene våre for å rette fokus på marin avfall og hvordan vi sammen kan rydde strendene våre.

Her forteller elever fra Tjeldsund hvorfor strandrydding er så viktig.

Sammen er vi sterke

For å gjennomføre et så stort prosjekt, var det naturlig at HRS søker samarbeid med våre eierkommuner, våre regionråd i Ofoten og Sør-Troms og en rekke lokale aktører. Sammen er vi sterke og dermed fikk vi også midler fra Miljødirektoratet for å gjennomføre Strandrydding. Med oss hadde vi også et godt samarbeid med Hold Norge Rent, som står bak den nasjonale aksjonen Strandrydding.

Det viktigste av alt er alltid alle frivillige som stiller opp for å rydde opp nærmiljøet sitt. Siden 2017 ser vi at mange gjør strandrydding som en positiv aksjon. Enten man rydder alene, er med familie, venner, nabolag, lag/forening, arbeidsplassen sin eller noen man kanskje blir kjent med underveis på en strand, så er engasjementet for å fjerne marint avfall fra strandsonen helt enormt.

Vi får heldigvis tilbakemeldinger om at frivillige merker tydelig at strandrydding hjelper for det blir mindre avfall på strendene. Dessverre får vi også tilbakemeldinger på at det ligger mye avfall på steder som er noe utilgjengelig. Altså steder hvor det ikke er vei til fjæra, eller øyer hvor man er avhengig av båt. Vi oppfordrer derfor alle til å fortsette den gode jobben med strandrydding. Enten det er på den lokale stranda eller det er på litt mer utilgjengelige steder.

Uten dere frivillige, som vil være med å ta vare på den fine naturen vår, ville ikke strandryddeprosjektet vært mulig å gjennomføre. Tusen takk til alle frivillige! Vi tar av oss hatten for dere!

Slik kan du rydde en strand

  1. Marker i Ryddeportalen.no hvor du ønsker å rydde
  2. Avklar med HRS via epost: avfall@hrs.no om detaljer for strandrydding og hvor avfall kan plasseres/leveres etter aksjonen.
  3. Rydd området du ønsker og gjør gjerne noe koselig ut av aksjonen.
  4. Meld ifra til HRS på epost at aksjonen er gjennomført.

Bli Strandridder

Hvert år deler vi ut en premie til et ryddelag som har deltatt på strandrydding i kampanjeperioden. Vinneren får en diplom med tittel Årets Strandridder for sin kommune, samt en pengepremie på 5.000 kroner. I tillegg trekker vi også en vinner av beste bilde fra en ryddeaksjon. Vinneren får 1.000 kroner.

Innsendte bilder fra strandrydding 2019

Sist oppdatert: 28. juni 2019