Prosjektet var et samarbeidsprosjekt mellom Midtre Hålogaland Friluftsråd og Hålogaland Ressursselskap i 2018 – med en prøvedag i 2017 og en ekstra, utvidet versjon i mai 2019. Dette var et prosjekt rettet hovedsaklig mot barnehageansatte i alle våre felles kommuner (+ Salangen som er Friluftsrådets eierkommune).

Vi vet at mange barnehager bruker mye tid på å utforske nærområdet enten i skogen eller i fjæra. Tanken bak prosjektet var derfor å ha et inspirasjonskurs for barnehageansatte, hvor vi satte fokus på et enkelt budskap; skal du bruke fjæra, må du ta vare på fjæra. Dette framhevet vi ved å ha fokus både på forsøpling av havet og fjæra, og at absolutt alle monner drar når det kommer til å ta vare på nærmiljøet vårt. Men også at fjæra er et matfat av høy gourmetstandard. Det er masse spennende og god mat man kan finne i strandsonen.

Hovedsaklig plast i fjæra

Første del av kurset hadde temaet Marint avfall. Skal vi bruke fjæra, er det viktig å ha fokus på at vi både rydder opp etter oss selv, men også rydder opp annet søppel vi finner. Det blir fort utfordrende å kose seg, når man er omgitt av plast, søppel og knust glass.

Kursdeltakerne ble derfor delt inn i grupper, og i løpet av 30 minutter ruslet de rundt i fjæra for å se hva de kunne finne av søppel. De fleste ble overrasket over mengden de fant på så kort tid. Og det til tross for at bare noen måneder tidligere ble området ryddet i forbindelse med strandryddeuka. Oppsummert av alle kursene er det plast, taustumper, jern og metall som går igjen av det man finner i strandsonen. Noe er havnet i fjæra av vær og vind, noe er av folk som ikke rydder opp etter seg når de bruker området, mens noe har kommet drivende inn med havet. Vi valgte ut steder som i utgangspunktet så ryddige og søppelfrie ut, men i løpet av 30 minutter hadde deltakerne funnet overraskende mye avfall. Denne overraskelsen gikk igjen på alle stedene vi gjennomførte kurset.

Snegler, krabber og tang

Forsøplingsdelen av kurset var hele tiden ment å være en bit som overrasker deltkerne, og kan sette fokus på problemet vi har med forsøpling. Like viktig er det at man faktisk kan kose seg og finne en glede av å bruke fjæra. Og å spise lunsj i fjæra er en måte å gjøre dette på.

Mange tenker nok at lunsj i fjæra er matpakke eller pølse på bål. Men ikke når man er på inspirasjonskurs med Friluftsrådet og HRS. Hovedingrediensene skulle nemlig deltakerne finne i fjæra. Dermed ble deltakerne sendt ut med poser for å samle ingredienser; snegler, krabber og tang var noe av det som sto på menyen.

Deretter ble delt inn i grupper og fikk ansvar for hver sin rett. Og tilslutt endte vi opp med noen herlige retter. Thaiinspirert krabbesuppe, chili og hvitløksstekte snegler og sjokoladekake i appelsin, var noen av rettene.

Vi hadde prosjektmidler til å invitere alle barnehagene i våre kommuner og gjennomføre dette en gang. Tilbakemeldingene var utelukkende positive og flere barnehager nevnte at de syntes inspirasjonskurset var såpass lavterskel at det er mulig å gjennomføre uten mye planlegging eller at det skal gå ut over budsjettet.

Takk til Friluftsrådet for et svært hyggelig samarbeidsprosjekt. Og takk til alle kursdeltakerne som deltok på rydding og ikke minst utfordret smaksløkene med både strandsnegl, et utvalg skjell og tang.

Under kan du se et knippe utvalgte bilder fra de forskjellige arrangementene.