
HRS på topp 10
I 2022 ble det i snitt kildesortert 8 kilo plastemballasje per innbygger i kommunene som har plastavtale med Plastretur, som driftes av Grønt Punkt Norge. HRS havnet på 8. plass med 11,2 kilo pr innbygger.
Publisert 29. juni 2023
– Vi er veldig fornøyde med en 8. plass i år. Men vi vil jo bli best, så i 2023 jobber vi for å sikte oss inn på topp 5, sier Tonje Thune, kommunikasjonssjef i HRS.
Store forskjeller
Ifølge Grønt Punkt Norge er det store forskjeller på hvor flinke Norges befolkning er til å kildesortere plasten sin. Blant de beste kommunene i landet kildesorteres det og samles inn mellom 12 og 13,8 kilo plastemballasje per innbygger. I de dårligste kommunene ligger det på under fem kilo.
Kommunikasjonssjefen i HRS er dermed godt fornøyd med 11,2 kilo per innbygger.
– Det er selvfølgelig veldig motiverende å havne så høyt opp på listen. Det viser at vi har flinke og dedikerte innbyggere. De fortjener en stor klapp på skuldra, sier hun.

Potensialet er enda større
Til tross for gode resultater mener hun at det fortsatt er et stort potensial for å samle inn enda mer plastemballasje.
– Vi har gjennomført plukkanalyser på både plastemballasjen og restavfallet, så vi vet at det er en god del gjenvinnbar plastemballasje som havner i restavfallet og dermed forsvinner ut av kretsløpet for godt, sier Thune.
Ifølge Thune er folk flest veldig flinke til å kildesortere plastemballasjen sin, men hun innrømmer at det fortsatt er en del feilsortering der ute.
– Jeg snakker stadig med folk som får seg en liten aha-opplevelse når jeg påpeker at det kun er emballasje av plast som skal sorteres i beholderen med grått lokk, sier hun.
Optimistisk
Thune er optimistisk med tanke på å klare topp 5 i 2023.
– Vi har gode muligheter til både å samle inn mer plastemballasje og forbedre kvaliteten, så jeg har definitivt troa på at vi kan få til topp 5 sammen med innbyggerne våre. Vi må bare bli enda flinkere til å informere de om hvordan, og ikke minst hvorfor det er viktig å kildesortere, sier hun.
