Ny avfallsløsning 2019/2020

Fra høsten 2019 vil innbyggere i våre kommuner få mer sortering hjemme hos seg. Det betyr at i tillegg til matavfall, skal også papir, glass- og metallemballasje og plastemballasje sorteres ut av restavfallet. Det betyr at alle husstander vil få fem dunker utenfor boligen sin. Det høres kanskje mye ut, men vi lover at dette vil være en mye enklere og bedre løsning enn dagens ordning.

Enklere løsning for deg

Dagens løsning består av at privatpersoner sorter matavfall og restavfall hjemme. Glass- og metallemballasje, papir, drikkekartonger og liknende, skal leveres på returpunkter som er på strategiske steder rundt i alle kommuner. Resterende avfall skal leveres til miljøstasjonen din.

Med den nye løsningen vil man slippe å dra til returpunktet for å sortere den tomme fiskebolleboksen. Man skyller den bare og kaster den rett i dunken utenfor huset.

Utprøvd løsning

At hver bolig har fem dunker, er slettes ikke noe nytt. Dette har vært gjennomført i mange kommuner i mange år. Blant annet Bodø, Kristiansand, Bærum, Svolvær m.fl. har hatt en slik variant av flerdunksystemet i mange år. Det er også svært mange kommuner som utvider sin løsning, på samme måte som HRS, slik at alle husstander får mer sortering.

I Beisfjord utenfor Narvik har vi hatt et prøveprosjekt på den nye løsningen siden høsten 2016. Grunnen for dette var at vi måtte fjerne et returpunkt vi hadde der. I stede for å lage nytt returpunkt, ønsket vi å se om en løsning som denne kunne gi mer utsortert avfall (fra restavfallet). Tallene fra prosjektet viser at antall kilo restavfall går ned, og antall kilo på andre avfallstyper går opp.

Sirkulær økonomi

For tiden er det mye snakk om sirkulær økonomi og det grønne skiftet i media. Kort fortalt betyr det at vi alle er nødt til å bli flinkere til å tenke gjenvinning og gjenbruk. Man merker allerede at det begynner å bli manglvare på flere resurser i jorda. For å hindre at ressursene blir oppbrukt til generasjonene som kommer, må vi ta vare på det.

Norge har via EØS-avtalen forpliktet seg til å sette nye nasjonale mål for gjenvinning i Norge. Det er kommunene som har fått disse kravene på seg, men HRS som skal sørge for at vi når disse kravene.

I dag har de fleste renovasjonsselskapene en gjenvinningsgrad (mengde vi sender til materialgjenvinning/blir til nye produkuter) på mellom 34-37%. EØS-avtalen har sagt at innen 2020 skal 50% av alt husholdningsavfall sendes til gjenvinning og bli nye produkter. Innen 2025 er målet 60% og innen 2030 65%.

Gode tilbakemeldinger

I løpet av de tre årene vi har hatt prosjekt i Beisfjord (+ utvalgte adresser i Narvik sentrum), har vi sett gode tall på sorteringen. Vi har også fått svært gode tilbakemeldinger fra innbyggere som synes løsningen fungerer helt topp.

Vi har fått mange tilbakemeldinger fra personer som ønsker seg denne type løsning. Og vi gleder oss derfor til å rulle ut denne løsningen til alle våre innbyggere.

Vi starter med våre landkommuner til høsten og avslutter med Narvik og Harstad våren 2020.
Når vi begynner å nærme oss utrulling av den nye løsningen, vil vi legge ut masse informasjon på nettsiden vår. Vi vil også sende ut en brosjyre i postkassen til våre innbyggere.

Og er det noe du lurer på, så nøl ikke med å ta kontakt med oss.

Sist oppdatert: 15. august 2019