
Hvordan og hvorfor sortere glass- og metallemballasjen?
Publisert 9. februar 2022
Visste du at glass- og metallemballasjen har tilnærmet evig liv, og at de tomme syltetøyglassene og hermetikkboksene dine kan bli til nye produkter i hundrevis av år fremover?
Det vil si, kun hvis du gir de noen få sekunder med oppmerksomhet.
Din innsats utgjør en stor forskjell for miljøet
Tenk deg at du rydder opp etter frokosten og står med en tom makrell i tomat-boks i den ene hånda og et tomt syltetøyglass i den andre. Det kan være fristende å kaste disse rett i restavfallet, for da slipper du å skylle og tørke. Alt for mange av oss faller for denne fristelsen. På landsbasis kaster vi faktisk så mye som 40.000 tonn med glass- og metallemballasje i restavfallet hvert eneste år. Det er like mye som 130 millioner syltetøyglass og 300 millioner hermetikkbokser. Når alle disse glassene og boksene havner i restavfallet forsvinner verdifulle materialer fra kretsløpet for alltid. Å kildesortere glass- og metallemballasjen krever bare noen sekunder med innsats fra deg – men utgjør en stor forskjell for miljøet.
Tenk emballasje!

For å sikre at jobben som gjøres i de tusen hjem ikke er forgjeves er det viktig at vi tenker EMBALLASJE når vi kildesorterer glass- og metall. Andre gjenstander av glass og metall skal ikke kastes i den oransje dunken sammen med glass- og metallemballasjen. Årsaken til dette er at ulike typer glass og metall har ulike egenskaper og smeltetemperaturer. Produktene kan inneholde materialer som ødelegger for gjenvinningsprosessen. Det skal faktisk ikke mer enn en liten bit med peisglass eller keramikk til for at flere tusen tonn med glassemballasje blir avvist hos smelteverkene. Mange produkter av glass og metall kan også ha en størrelse og form som skaper problemer i sorteringsanleggene, for eksempel ved at de setter seg fast eller river opp transportbåndene i anlegget. Tenk emballasje!
Dette er emballasje
Alt som har inneholdt noe når du kjøpte det er emballasje. For eksempel glassflasker, syltetøyglass, påleggstuber, hermetikkbokser, aluminiumsformer osv. Hvis det du står med i hånden har blitt brukt som emballasje kan du kaste det i den oransje dunken du har hjemme. Andre produkter av glass og metall skal enten i restavfallet eller leveres inn til nærmeste miljøstasjon. Bruk gjerne sortere.no dersom du er usikker.
Spar naturressurser og energi

Boksen med makrell i tomat er laget av aluminium. Utvinning av aluminium er en krevende prosess som gir store klimagassutslipp, men når vi gjenvinner aluminium blir den smeltet om og støpt på nytt. Makrell i tomat-boksene dine kan bli til nye stekepanner, sykler, eller nye bokser med makrell i tomat eller leverpostei. Når vi gjenvinner aluminium bruker vi bare 5% av den totale energien som trengs for å lage ny aluminium. Gjenvinning av glass sparer 41% av den energien som må til for å produsere nytt glass. Tenk deg hvor mange makrell i tomat-bokser vi bruker i Norge i løpet av et år. Legger vi til antall hermetikkbokser og vinflasker på toppen blir det tydelig at gjenvinning kan spare enorme mengder energi. I tillegg unngår vi unødvendige inngrep i naturen. Vinn-vinn!
Hvorfor er glass- og metall så verdifullt?
Det er flere grunner til at glass og metall er så verdifullt. En av årsakene er at disse materialene kan smeltes om i det uendelige, uten at det går utover kvaliteten. Glass og metall er dessuten materialer som tar spesielt godt vare på det som er inni. Mat og drikke holder seg svært godt, og siden emballasjen er helt tett er det garantert fritt for farlige stoffer som eller kan smitte over fra emballasjen. Det er ikke uten grunn at babymat kommer på glass.
Hvordan gjenvinnes glass- og metallemballasjen?
Den innsamlede glass- og metallemballasjen sendes til Sirkel Glass i Fredrikstad. Der skilles først glass og metall fra hverandre ved hjelp av store magneter, før metallet sendes videre til Norsk Metallgjenvinning. Hos Norsk Metallgjenvinning sorteres først aluminium, stål og jern fra hverandre. Emballasje som er laget av aluminium (hermetikkbokser for eksempel), sendes til smelteverk for å bli til ny metallemballasje eller nye produkter som sykler, stekepanner og lignende. Stål og jern smeltes til store blokker som igjen blir til nye konstruksjoner eller produkter. Glasset blir optisk finsortert ved at et kamera leser hver enkelt glassbit. Deretter blir glasset sortert etter fargenyanse, slik at glassverkene kan produsere ny glassemballasje i akkurat den fargen de ønsker. I Fredrikstad produseres også Glasopor (skumglass av resirkulert glass), som er det mest miljøvennlige fyll- og isolasjonsmaterialet på markedet.
Oppsummering
Hva er vitsen?
Hvordan sortere?
Hva bør jeg huske på?
Glass er vel glass?
Hva med metallet da?
Hvor mye gjenvinnes?
Hvem har ansvaret?
Hva blir det til?