
Gjenvinning er framtiden
Publisert 26. november 2021
Daniel Arntsen har vært ansatt som lærling hos HRS på Stangnes i to snaue måneder. På denne korte tiden har han tilegnet seg mye kunnskap både om avfall, gjenvinning og ikke minst har han kommet seg inn i rutinene på anlegget. Likevel var det ikke gitt at han skulle ha lærlingplass i avfallsbransjen.
– Jeg tok VG1 teknologi- og industrifag og industriteknologi på VG2. Når jeg da startet en lærlingperiode innenfor gjenvinningsfaget, startet jeg litt med blanke ark, forteller Arntsen.
– Heldigvis visste alle på kundetorget på Stangnes at jeg var ganske fersk. Jeg ble raskt tatt inn i familien og har fått god opplæring og oppfølging av alle jeg jobber med.
Skal gjennom alt
Læretiden til Arntsen er på to år, før han kan gå opp til fagprøven og ta fagbrev. For å kunne ta fagbrev i gjenvinningsfaget må Arntsen ha en helhetlig forståelse og kunnskap om hvordan et avfallsanlegg driftes. Selv om han starter læretiden sin som kundeveileder, skal han også ha inngående kunnskap om blant annet farlig avfall, maskinkjøring og innhenting av avfall fra privatkunder/næringskunder.
– Som kundeveileder registrerer jeg kundene når de kommer inn på kundetorget, og hjelper de som har behov for det.
Han forteller at kundene generelt er svært flinke til å sortere hjemme og har alt klart når de kommer til anlegget.
– Det er oftere spørsmål om hvor containerne for avfallet er plassert, enn hvordan avfallet skal sorteres, sier han og legger til at det alltid er noen som lurer på sortering – og da kan han eller de andre kundeveilederne hjelpe til.
Vi hjelper lokalmiljøet
En av grunnene til at Arntsen ønsker å få fagbrev i gjenvinningsfaget er at miljø er i tiden og bli mer aktuelt i tiden som kommer.
– Det er vi mennesker som slipper ut farlige gasser i miljøet. Det er vi som forsøpler havet. Vi er med for å sørge for at jorda dør. Jeg tror vi må gjøre folk ennå mer bevisste på at jorda ikke er evigvarende. Ozonlaget blir tynt, liv både på land og i vann forsvinner. Derfor er det opp til oss å ta vare på og bevare det livet som er, sier han.
Han synes det er trist at mange på hans alder allerede tror det er for seint å snu den nedadgående klimaspiralen. Selv tror han det ennå er håp.
– Jeg og mine venner er alltid bevisste på at vi ikke forsøpler når vi er ute. Bare ved å ikke forsøplet og sortere avfallet, er man et godt skritt på veien. Det er nok mange som ikke er klar over eller tenker over de langvarige konsekvensene det er å feilsortere, forsøple eller forurense. De tenker kanskje ikke over det før skaden allerede er skjedd, sier han og legger til at når det kommer til miljø og forurensing så er det bedre å ha et føre var-prinsipp.
-Derfor er det så viktig at vi i HRS er her for å kunne informere og bistå der vi kan når det kommer til avfall og sortering, avslutter han.