Fem gode grunner til å kildesortere

Foto: Johnny Syversen/LOOP

Vi snakker mye om verdien i avfall. Hva mener vi egentlig med det? Og hvorfor er det så viktig å kildesortere?

 

1. Sortert avfall har en verdi

…fordi det kan bli til noe nytt. Tenk at vi kan ta en Grandiosa-eske, putte den i et vannbad og så lage NYE kartonger av den! Når vi i tillegg vet at nordmenn spiser 25 millioner grandiser i året, så er det 25 millioner argumenter for at vi må sortere pappen vår.

Husk å delta i returkartonglotteriet ved å skrive navn og telefonnummer på drikkekartongene dine, så er du med i trekningen av hele 100.000 kr. 

2. Og når vi bruker noe om igjen…

…så slipper vi å gjøre nye uttak fra kloden vår. «Framtidens råvarer er resirkulerte», sier bransjeorganisasjonen vår Avfall Norge. De har forhåpentligvis helt rett i det. For hver gang vi kildesorterer og gjenvinner avfall, slipper vi å ta ut enda mer av jordas verdifulle og knappe ressurser. Aluminiumsproduksjon fra rent malm alene sies å stå for ÉN prosent av verdens klimagassutslipp. Tenk det. Da er det bedre å kaste leverposteiboksen der den skal.

Visste du at hvis alle i verden skulle forbruke like mye av jordas ressurer som oss, så måtte vi hatt 3,4 jordkloder. Vi har bare én. Hjelp oss og ta vare på den!

 

3. Matavfallsposen din har stort potensial

De fleste har sikkert fått med seg at matavfallet vårt per dags dato komposteres og blir til næringsrik jord. Jorden brukes til plen og grøntarealer i regionen.

Når Rå Biopark står klar vil imidlertid matavfallet vi samler inn bli til biogass, og renovasjonsbilene våre kommer til å kjøre på nettopp biogass laget av matavfallet ditt. Kult, ikke sant? Men ikke nok med det, når vi kommer dit kan matavfallet også bli til ny mat. For når man produserer biogass får man også en «biorest». Denne bioresten brukes til næringsrik gjødsel, full av fosfor, nitrogen og andre viktige mineraler som matjorda trenger i retur etter å ha levert varene forrige sesong.

 

4. «Ny» plast hindrer utslipp

Vi vet at veldig mye av plasten havner i restavfallet. Da går den til forbrenning, og siden plast er laget av olje, blir det mye CO2-utslipp når den brennes. For å lage nye ting av plast må vi også hente ut mer olje fra havbunnen. Men hvis vi er flinke til å kildesortere plasten vår kan din gamle plast bli til «ny» plast. Én kilo gjenvunnet plast sparer verden for bruk av to kilo olje. Dét er et regnestykke som går opp. Så hvorfor ikke kildesortere riktig i stedet?

5. Fordi vi må – og det nytter

Lik det eller ikke, men kildesortering er her for å bli. Hvert år bruker vi mer av jorda enn den har å by på, og til slutt kommer det til å være tomt. Løsningen er like enkel som den er vanskelig: vi må bruke, lage og kjøpe mindre, og kildesortere og gjenvinne så mye som mulig. Både avfallet vårt hjemme og andre steder.

 

Fra og med 2023 blir det endelig krav til kildesortering hos flere enn husholdningene. Offentlige og private virksomheter og institusjoner skal sortere ut «husholdningslignende avfall» som mat- og plastavfall.

 

Flere med på laget gir mer kildesortert avfall, som igjen fører til lavere utslipp og mindre bruk av naturressurser. 2023 kan ikke komme fort nok!

 

Sist oppdatert: 27. juni 2022