Det kan lønne seg å delta i Returkartonglotteriet

Foto: Grønt Punkt Norge

124 vinnere fikk i 2022 til sammen 1,6 millioner kroner fra Returkartonglotteriet. Nordland hadde én vinner av 100.000 kroner og ni vinnere av 10.000 kroner. I Troms og Finnmark fikk 10 heldige vinnere utdelt 10.000 kr hver.

Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut 120 pengepremier på 10.000 og 4 premier på 100.000 kroner i Returkartonglotteriet. For å vinne må du skrive navn og telefonnummer på drikkekartongen før du sorterer den.

 

– I 2022 vant en kvinne fra Narvik 100.000 kroner, i tillegg til at vi hadde to vinnere som fikk utdelt 10.000 kr hver – en i Harstad og en i Narvik, sier Tonje Thune, Leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i HRS.

 

– Det er mange som ikke vet at Returkartonglotteriet fortsatt eksisterer. Men det lever i beste velgående. Grønt Punkt Norge deler fortsatt ut premier til folk som er flinke til å kildesortere drikkekartongen sin, forteller hun videre.

 

Det kan imidlertid virke som det er flere som har fått øynene opp for lotteriet den siste tiden.

– Vi har i flere år etterlyst særlig de yngre til å delta, og det har begynt å gi resultater. I 2022 fikk ti barnehager 10.000 kroner hver. Og selv om alle som deltar fortjener å vinne, så er det ekstra hyggelig å kunne bidra til at barn og unge kan få litt ekstra, sier Geir Moen, lotteriansvarlig i Grønt Punkt Norge.

 

I Nordland var det en barnehage fra Narvik blant vinnerne, legger Thune til.

Skyll, brett og merk kartongene med navn og telefonnummer så er du med i trekningen av både 100.000 kr og 10.000 kr. Hvis skolen eller barnehagen ønsker å delta kan dere merke kartongene med navn på skolen eller barnehagen. Foto: Grønt Punkt Norge

 

 

 

Vinner med alle kartonger

I 2022 var det for første gang mulig å vinne både 100.000 og 10.000 kroner, uavhengig av om kartongen var stappet i en kubbe eller ikke. Alle kartonger har samme vinnersjanser, så lenge det er skrevet navn og nummer på utsiden.

– Men når er egentlig trekningene?

– Det er det mange som lurer på, og det er faktisk litt hemmelig, sier Gunnar Moen i Grønt Punkt.

 

Det nærmeste han vil avsløre er at det trekkes fire ganger i året, og at det fordeler seg til hvert kvartal.

 

– Hvorfor så hemmelighetsfull?

– Bakgrunnen til lotteriet er at vi ønsker å motivere flere til å kildesortere. Derfor vil vi at flest mulig skal sortere året rundt, uavhengig av oddsen for å vinne.

 

Det beste tipset er derfor: skriv navn og telefonnummer på drikkekartongen gjennom hele året.

 

– Det gir best vinnersjanser og er også bra for miljøet, som tross alt er den virkelige vinneren når vi sørger for at brukt drikkekartong kan få nytt liv når den kildesorteres og materialgjenvinnes til ny kartong, sier Moen.

 

Første trekning i 2023 er allerede gjennomført, da ble 31 heldige vinnere trukket ut over hele landet. En av vinnerne var 7 år gamle Aurora fra Narvik.

 

Vinnerfakta 2022

De fire toppremiene på 100.000 kroner gikk til en kvinne i Narvik, en mann på Notodden, en kvinne i Grong og til DNT Gjøvik og omegn.

Totalt ble det delt ut premier på 10.000 til ti barnehager (Nord-Fron, Herøy, Narvik, Hjelmeland, Senja, Midt-Telemark, Aurland, Bergen, Voss, Årdal), fire organisasjoner (Elverum, Os i Østerdalen, Bergen, Østre Toten) 65 kvinner og 41 menn.

 

Her er hele lista over 10.000 vinnerne: (antall vinnere i parentes)

Viken (30): Asker (3), Bærum (3), Eidsvoll (2), Follo (2), Fredrikstad (2), Gjerdrum, Indre Østfold, Jevnaker, Kongsberg, Lillestrøm (2) Marker, Moss (2), Nes, Ringerike (2), Rælingen, Råde, Sarpsborg (2), Ullensaker, Ål

Vestland (15): Alver, Aurland, Bergen (4), Kinn, Luster, Stad, Sunnfjord, Volda (2), Voss (2), Årdal

Agder (13): Grimstad, Kristiansand (2), Kvinesdal (2), Lillesand, Lindesnes (3), Lyngdal, Tvedestrand (3)

Innlandet (12): Elverum, Hamar, Kongsvinger, Lillehammer (2), Nord Fron (2), Os, Stange (2), Tynset, Østre Toten

Troms og Finnmark (10): Alta, Bardu, Hammerfest, Harstad, Hasvik, Lyngen, Senja (2), Tromsø (2)

Vestfold og Telemark (10): Drangedal, Fyresdal, Færder, Holmestrand, Kviteseid, Midt-Telemark, Notodden, Porsgrunn, Tinn, Tønsberg

Nordland (9): Bodø, Narvik, Rana (3), Vefsn, Vågan, Øksnes (2)

Trøndelag (8): Indre Fosen, Meråker, Nærøysund, Røros, Snåsa, Steinkjer, Stjørdal, Verdal

Møre og Romsdal (4): Herøy (2), Hustadvika, Ålesund,

Rogaland (6): Eigersund, Haugesund, Hjelmeland, Hå, Sokndal, Stavanger

Oslo (3)

 

Dette er Returkartonglotteriet

  • Lotteriet har eksistert siden 1997, og driftes av Grønt Punkt Norge på vegne av Norsk Returkartong.
  • Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer på kubben eller enkeltkartongen.
  • Du kan delta med alle typer drikkekartong i alle størrelser. Også kartongene som tåler væske og inneholder bønner, knuste tomater, sauser, puddinger og til og med vaskemidler kan delta.
  • Kartongene med navn og nummer kildesorterer du som normalt, for de fleste er det sammen med papp og papir. Sjekk sortere.no hvis du er i tvil i din kommune.
  • Fire ganger i året trekkes vinnere.
  • Kartongene trekkes først lokalt på 80 forskjellige steder over hele landet. Avhengig av innbyggertall, trekkes det ut mellom én og syv kartonger, til sammen rundt 180 kartonger hvert kvartal.
  • De lokale vinnerne går videre til en nasjonal trekning hvor det trekkes 30 vinnere av 10.000 kroner og 1 vinner av 100.000 kroner.
  • Totalt er det 124 vinnere i Returkartonglotteriet hvert år.
Sist oppdatert: 14. mars 2023