Bruk refleks i høstmørket

Vi møtte 43 år gamle Tore André Lie på en cafe i Narvik. De siste to ukene har han delt ut nesten 120 reflekser til både store og små i Narvik. Tanken startet for rundt to uker siden.

-Jeg kjørte ut for å hente meg noe mat, og var obs på at det var mange som var ute i høstmørket uten reflekser. Så å si usynlige for bilister. At flere burde begynne å bruke refleks slo meg. Og da startet også tanken om at her er det noe jeg kan bidra med, sier Lie.

Bekymret for seg selv og andre

Er det noe Tore ikke vil, så er det å havne i en ulykke fordi han ikke har sett en person som går i høstmørket uten refleks.

-Jeg har tidligere hatt noen ekstra reflekser i døra, slik at jeg har kunnet dele ut til de som ikke har. Men dette kunne utvikles.

En venninne ga han 70 reflekser fra sin arbeidsplass. Deretter la han ut en melding på facebook hvor han spurte om noen hadde reflekser han kunne dele ut.

Bruk refleks! Det er klar oppfordring fra Tore Lie og Rolf Nilsen (HRS). Har du ikke refleks, ta kontakt med Tore om du ser han i Narvik sentrum.

Rolf Nilsen i HRS Miljø så oppfordringen og reagerte med en gang.

-Selvsagt er dette noe vi i HRS ønsker å kunne bidra med, sier Nilsen og skryter av initiativet til Lie. Nilsen har funnet fram både reflekser til å ha på armen, men også refleksvester for barn som han leverer til det gode formålet.

-Å ikke se myke trafikanter i tide, er nok enhver sjåførs verste mareritt. Det å kunne bidra til å sette ekstra fokus på viktigheten av å bruke refleks, er absolutt noe vi i HRS støtter. Vi har mange sjåfører på veien og tar trafikksikkerhet for oss og våre medtrafikanter på stort alvor, sier Nilsen.

Overraskende god tilbakemelding

Selv om kampanjen hans nettopp har startet, har den gått veldig bra så langt.

– Ser jeg noen som ikke har refleks, spør jeg de om jeg kan få lov til å gi de en refleks. Og de aller fleste har vært veldig glad for at jeg har spurt, sier han.

Han forteller at det kun er noen få som har sagt nei, og kommet med en slengkommentar. De aller fleste har takket ja til refleks fordi den de har ligger i vinterjakka – som de ennå ikke har tatt i bruk ennå.

-Vi er i en slags mellomfase nå, mellom høst og vinter. Og jeg skjønner at folk glemmer av refleksen, men kanskje derfor er det så viktig å minne folk på om å bruke den nå, sier han og legger til:

-Har du ikke refleks og ser meg i Narvik. Så er det bare komme bort til meg, så har jeg alltid en ekstra refleks du kan få, sier han.

Sist oppdatert: 19. oktober 2019