Slik sorterer du typisk juleavfall

Date:23. desember 2018

I disse juletider omgir vi oss med en del ting som vi vanligvis ikke bruker så mye ellers i året. Her er en oversikt over typisk juleavfall og hvordan man kan sortere dette.

Telys: Brukte telys med  aluminiumsform skal kastes sammen med glass- og hermetikk. Aluminium kan smeltes om og brukes igjen og igjen og igjen. Bare husk å fjerne veiken. Den kan kastes i restavfallet.

Julekort: Dersom du ikke vil ta vare på julekortene som minner, kan disse sorteres som papiravfall.

Glanset gavepapir: Dessverre er dette papiret så lav kvalitet og inneholder så mye leire og kjemikalier at det ikke kan gjenvinnes. Kast derfor gavepapiret i restavfallet. Ikke brenn dette papiret, da det inneholder mye miljøgifter.

Gråpapir/kraftpapir med og uten farge: Dette er papir som kan gjenvinnes til nytt papir. Sorter det derfor som papir.

Bakepapir: Kast som restavfall, da det ikke kan gjenvinnes.

Ribbefett/ fett fra matlaging: Dette sorteres som matavfall. La ribbefettet stå til det blir kaldt og størkner. Skrap det sammen og hiv det i matavfall. Er fettet for flytende, kan man ha en plastbolle stående i fryseren. Fyll opp med stekefett hver gang man har mye fett i panna. Dagen før tømmedag kan man tømme bollen i en matavfallspose og kaste det ut.

Ikke kast fett i vasken eller toalettet. Det kan ødelegge avløpssystemet og det kan trekke til seg rotter.

Snø-/Glitter-/hårspray: Disse boksene inneholder en drivgass som gjør at det skal sorteres som farlig avfall. Farlig avfall er alltid gratis å levere hos oss. Legg de i en pose og kom innom oss, så sørger vi for at miljøgiften fra disse ikke kommer ut i naturen.

Adventsstaker, – stjerner og lyslenker: Dette er EE-avfall, som kan leveres gratis hos oss eller på de stendene man kan kjøpe disse. EE-avfall er alt som inneholder elektronikk, går på batteri eller har ledning.

Batterier: Batteri inneholder miljøgifter vi ikke ønsker å ha ut i naturen. I tillegg er de også svært brannfarlig, ettersom det stort sett alltid er litt strøm igjen på batteriet. Kaster man det i restavfallet, kan det fort ta fyr i avfallsbøtta di. Sett en tapebit over polene, samle de opp og kast de gratis hos oss sammen med annet farlig avfall.

Aske: Pass på at asken er helt avkjølt. Pakk den inn i doble bærenett når asken er avkjølt og knyt begge bærenettene godt igjen før du kaster aska i restavfallet.

Fyrverkeli: Brukt fyrverkeri kaster du i restavfallet. Ubrukt fyrverkeri/fyrverkeri som ikke fungerte, skal tas med tilbake til forhandler.

Ødelagt julepynt: Julekuler og liknende av plast kan kastes i restavfallet. Alt som inneholder elektrisitet, går på batteri eller har ledning skal leveres som EE-avfall.