Slik får du mindre matsvinn

Date:26. september 2017

I dag, tirsdag 26. september, troppet et samlet matnorge med konsernsjef for Norgesgruppen Runar Hollevik, adm. dir, Ole Robert Reitan i Rema og kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop, sammen med hotellkjedene Scandig Hotels, Thon Hoteller og Choice i tillegg til Nortura, Bama, Q-meierine, Tine og flere aktører, opp i lokalene til Miljøverndepartementet.
(Les hele saken her)

Hvorfor? Hver dag kastes det nemlig spisbar mat som kunne mettet tre millioner personer. Aktørene over har skrevet under på avtalen som går ut på at de skal jobbe for at matsvinnet i Norge skal halvveres innen 2030, som er i tråd med FNs bærekraftmål.

Mest hos husholdningene

Tall fra matsvinn.no viser at det er hjemme hos deg og meg at mest mat kastes.

Totalt var matsvinnet på 355 128 tonn i 2015:

 •   74 404 tonn matsvinn hos matindustribedriftene
 •     3 067 tonn matsvinn i grossistleddet
 •   60 177 tonn matsvinn i butikkleddet
 • 217 480 tonn matsvinn hos forbrukerne

 

Har du også lyst til å halvvere matsvinnet ditt, men usikker på hvordan du skal gjøre det? Her er noen tips til deg:

 • Planlegge riktig: Finn de rutinene som passer best for deg og din familie. Legg en handleliste på benken som alle skriver opp ting på når noe mangler. Slik unngår du å ha 4 ketchupflasker og tacosauser i skapet og du kommer hjem med det du faktisk trenger. Planlegg ukens meny slik at noen av råvarene passer i flere retter. Digitale verktøy gjør planlegging lettere: å bruke digital handleliste (veldig gode apper finnes) og handle på nettet gjør innkjøpene mer målrettede.
 • Hold orden i kjøleskapet: God orden og hygiene i kjøleskapet kan spare husholdningen for mye matsvinn, og mye penger. Sett den eldste rømmen forrest i kjøleskapet og ha en egen skuff eller hylle til for eksempel pålegg. Pakk restemat og åpnede pakninger godt inn før du setter dem vekk. Det hindrer uttørking og matsmitte i kjøleskapet.
 • Bruk fryseren: Ved å ta vare på rester eller å lage flere porsjoner og fryse dette ned. Da har man «hjemmelaget ferdigmat» av ypperste kvalitet – for de dagene man ikke har tid til full matlaging. Merk maten med datoer ved innfrysing, så har du oversikt. Det er lurt å fryse ned maten i passende porsjonsstørrelser. Selv små matrester kan fryses og tas frem når du kommer hjem en kveld og er småsulten.
 • Innfør restetorsdag: Legg inn en ukentlig restedag. Man kan for eksempel spise seg «ut av skapet» på torsdager, og handle inn ny mat med god samvittighet til helgen. Du sparer penger og slipper å kaste verdifulle ressurser som har reist langt for å komme til din tallerken, for ikke å snakke om avfallsdunken. En side som har tips til restemiddager er feks: www.matprat.no/restemat eller matvett.no. På Matvett.no kan du også søke opp enkelte ingredienser for å finne resteoppskrifter.
 • Oppbevar maten riktig: Forskning viser at mat som skal ha det kaldt, som kjøtt, fisk og meierivarer, øker holdbarheten med mange dager hvis de oppbevares ved riktig temperatur. Pakk maten godt inn og få den raskt i kjøleskap når du kommer fra butikken, så forlenges holdbarheten en stund.
 • Bruk sansene før du kaster: «Best før»-datoen opplyser når produsenten mener at maten er på sitt beste. Det betyr ikke at den er uspiselig eller dårlig etter at «best før»-datoen er gått ut. Bruk sansene dine før du bestemmer om du skal spise eller kaste maten. Mat merket med «siste forbruksdag» er lett bedervelige matvarer som fersk fisk, bearbeidede kjøttprodukter, kylling, rå pølser, innmat og en del kjøttpålegg. Dette er mat som er merket for å sikre mattrygghet.
 • Mat før oppvask: Har du gjester og det blir mat til overs, bruk heller tiden på å pakke bort restene fra måltidet enn oppvasken. Den kan godt stå til i morgen – maten derimot, vil bli ødelagt.
  (Kilde: Sortere.no)